Zandgasten – Zmagria is een montagevoorstelling over migratie en identiteit.

De productie is een uniek samenwerkingsverband tussen Amsterdamse theatermakers en theatermakers uit Al Hoceima.

De voorstelling is opgebouwd uit improvisaties, geschreven dialogen, fragmenten uit brieven en gedichten en bestaat uit drie componenten:

  • Het jaarlijkse fenomeen van de massale terugkeer van de Marokkaanse Nederlanders naar Al Hoceima in de zomervakantie.
  • De lotgevallen van Jan Cornelisz Dekker, die drie eeuwen eerder in dezelfde regio door de Barbarijse piraten gevangen is genomen en als blanke slaaf jarenlang in Noord Afrika heeft geleefd.
  • De beeldende gedichten over identiteit en het verloren thuisland van de beroemde Palestijnse dichter Mahmoud Darwish en andere ‘Berberse’ dichters zoals Ahmed Ziani.

Een meertalige voorstelling met waarin Nederlands, Marokkaans, Berbers en Frans wordt gesproken gaat zowel in Marokko als in Nederland spelen.

Met: Omar Ahaddaf, Koen Kreulen, Mohamed Bensaïd & Haddouch Boutzoukant. Auteur en directeur Al Hoceima Theaterfestival Laaziz Ibrahimi en regisseur en artistiek leider van St. ’t Beemstervarken Bart Oomen

Een samenwerkingsverband van Stichting ’t Beemstervarken met het Al Hoceima Festival de Theatre National, met de ondersteuning van het MIF_theater festival, Bureau Barel en Theater De Meervaart.

 

WPzandgasten

WPzandgastenrep1
Repetities in Al Hoceima